Bu Besinleri Günde Bir Avuç Yemek Kalp Hastalığı Riskini %25 Azaltıyor!

Uzmanlar yaptıkları araştırmalar sonucunda her gün bir avuç kuruyemiş tüketmenin kalp hastalıkları riskini %25 azalttığını öne sürdüler. Pekala ne kadar yanlışsız? Gelin bir arada bakalım!

Oslo Üniversitesi yapmış olduğu sistematik inceleme sonucunda kuruyemişler ve tohumlar açısından yüksek diyetlerin bireylerin kolesterol düzeylerini düşürebileceğini söylemektedirler.

Araştırmacılar bu sonuca varmadan evvel ise yaklaşık olarak 60 kişilik bir takım ile gerekli tahlilleri gerçekleştirdiler ve bulguları incelediler. Hatta bu araştırmalar ve incelemeler İskandinav ülkelerinde yeni beslenme kılavuzlarının geliştirilmesi için kullanıldı.

Journal of Food and Nutrition Research’te yayınlanan çalışma az evvel de bahsettiğimiz üzere her gün tüketilen kuruyemişin kalp hastalıkları riskini azalttığı istikametinde.

Oslo Üniversitesi’nde araştırma vazifelisi olarak çalışan ve bu araştırmanın da birinci muharriri olarak misyon alan Erik Arnesen çalışmayı şu cümleler ile destekliyor; 

Her gün bir avuç kuruyemiş yerseniz, bu yaklaşık 30 gramdır; kardiyovasküler hastalığa yakalanma riskiniz %20-25 daha düşük olacaktır. Buna karşılık, İskandinav ülkelerindeki yetişkinler günde ortalama dört gram fındık yiyor.

Araştırmacıların açıklamalarına nazaran günde yalnızca birkaç tane kuruyemiş yemek bile kolesterolü ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yarar sağlıyor.

Bazı araştırmalara nazaran kolesterolü düşürmek için en tesirli kuruyemişler badem, antep fıstığı ve ceviz olarak belirlense de birtakım araştırmacılara nazaran de bu kuruyemişleri önermek için kâfi bir delil bulunmuyor.

Çalışmanın birinci muharriri olan Erik Arnesen şu cümleler ile yapılan araştırmayı özetliyor;

Kuruyemişlerin kandaki kolesterol düzeyleri üzerinde faydalı bir tesiri vardır ve atardamarlarda yağ birikmesini önlemek için düşük tutulması değerlidir. Bu ateroskleroz, kalp krizi için en büyük risk faktörlerinden biridir.

Araştırmacılar birebir vakitte fındık ile felç ve tip 2 diyabet hastalıkları ortasındaki bağlantıyı de araştırdılar.

Fındık tüketiminin felç ve tip 2 diyabet riskini azaltma konusunda Arnesen şu açıklamaları yaparak mevzuya açıklık getirdi. 

Bundan emin değiliz. Fındık, felçlerin ardındaki risk faktörlerinden biri olan kan basıncını etkilemiyor üzere görünmektedir. Fındıkların tip 2 diyabet riskiyle kontaklı kan şekeri düzeyleri için düzgün olup olmadığından emin olamayız.

Kuruyemişlerin kalp hastalıkları riskini azalttığına dair daha evvel yapılan birkaç araştırma daha bulunuyordu.

Ancak Oslo Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği bu araştırma bugüne kadar yapılan en büyük araştırma olarak literatürde yer edindi. Tıpkı vakitte yapılan bu çalışma sayesinde araştırmacılar ortadaki ilişkiyi doğrulayabildiler.

Bağlantının doğrulanması hakkında Erik Andersen şu açıklamalarda bulundu;

Bu sistematik inceleme ve meta-analiz sayesinde, gerçek tesirlerin daha kesin bir iddiasını sunabiliyoruz. Kuruyemişlerin kolesterol düzeylerini düşürdüğünü kanıtlamak, neden fındık yemekle kardiyovasküler hastalık riski ortasında bir ilişki olduğuna dair inandırıcı bir açıklama sağlıyor.

Araştırmacılar kalp hastalıkları ile kuruyemiş ortasındaki ilginin birçok nedeni olduğunu ve bu nedenlerden bir adedinin fındık ve tohumlardaki yağ asitlerinin bileşimi olduğunu söylüyor.

Unutulmaması gereken ufak bir ayrıntı ise araştırmacıların kuruyemiş tüketimini önerirken tuzsuz kuruyemişlerden bahsettikleri!

Kalp sıhhatinizi korumak için her gün bir avuç kuruyemiş tüketmeyi unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir