Bahar yorgunluğu, çabucak herkesin mevsim dönüşlerinde hissedebildiği bir grup ruhsal ve bedensel belirtilere verilen genel isim olarak tanımlanabilir. Kış aylarının o kasvetli havalarının yerini sıcak ve güneşli günlere bıraktığı bu vakitlerde birçoğumuz için yataktan kalkmak çok daha sıkıntı bir hal alırken gündelik işleri yaparken daha isteksiz olabiliyoruz. Bu durumu değişen hava şartlarına bağlasak da, uzun süren yorgunlukların ciddiye alınması gerekmekte. Birtakım devirlerde kâfi besin alınmaması, vitamin ve minerallerin eksik kalması, tiroit bezinin çalışma düzensizlikleri, tansiyon, kalp, enfeksiyon hastalıkları, sigaranın fazla kullanılması yorgunluk belirtilerini artıran ögeler olarak sıralanıyor.
BAHAR YORGUNLUĞU NASIL GEÇER?
Bahar yorgunluğu gidermek için vitamin ve besin dayanak eserlerinin alımı büyük ehemmiyet taşıyor. Mümkün olduğu kadar yalnızca bahar aylarında değil, kış aylarında da eksik olan vitaminlerin alınması bahar yorgunluğunu fazla hissetmeden o devrin geçirilmesini sağlar. Bilhassa B ve C vitaminleri, potasyum ve çinko içeren besinler, kâfi seviyede karbonhidrat alımı yorgunluktan korunmada değerli. Beden gücünün yüzde 50-60’ı karbonhidratlardan sağlanıyor. Bunlar taze meyve ve zerzevat, tam buğday ekmeği ve tahıllar… Mevsim meyve ve zerzevatları de daha sağlıklıdır. Bu nedenle zerzevat ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi kıymet taşıyor.
BAHAR YORGUNLUĞUNDAN KURTULMAK İÇİN BİRTAKIM TAVSİYELER:
1. Az ve sık yiyin.
2. Şeker ve unlu besinlerden uzak durun
3. Her gün yarım saat yürüyüş yahut antrenman yapın
4. Bol zerzevat ve meyve yiyin
5. Günde 8 yahut daha fazla su bardağı su için