Kökeni Babil’e dayanan bu meyve, binlerce yıl evvel Yunanistan ve Mısır’da da biliniyor ve doğal bir ilaç olarak kullanılıyordu.
Berberin ismi verilen bir alkaloid içeriği sayesinde antibakteriyel, antiinflamatuar ve antifungal özelliklere sahiptir.
Kızılcık enfeksiyonların tedavisinde tesirli olmasıyla dikkat çeken bir meyvedir. Özgür radikallere karşı müdafaa sağlayarak yaşlanma sürecini yavaşlatır ve kanser önleyici özelliklere sahiptir. Sindirimi destekleyen bu kırmızı meyve, şişkinlik, hazımsızlık ve kabızlık üzere meselelerin önlenmesine yardımcı olur.
Ayrıca, karaciğer ve safra kesesinin fonksiyonlarını destekleyerek safra taşlarına bağlı hastalıkların tedavisinde olumlu tesirler sağlar. Deveran sistemi üzerinde de değerli yararları bulunan kızılcık, kolesterol düzeyini ve kan basıncını düşürerek ateroskleroz ve kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde tesirli bir rol oynar.
Bu özellikleriyle, beslenme rutinine dahil edilmesi gereken bedelli bir meyve olarak öne çıkar.